Het Lint nr. 1, maart 2016

De eerste aflevering van Het Lint in 2016 is weer gevuld met leuke en interessante verhalen over de Berkelse geschiedenis. Het leven van Izaak Catsman was kort, maar deze jongeman die in Berkel ondergedoken heeft gezeten, is boeiend genoeg om te vertellen.

Izaak komt uit Aardenburg, maar kwam tijdens de Tweede Wereldoorlog wegens omstandigheden in Berkel terecht. Na de oorlog ging hij met enkele andere Berkelnaren naar Nederlands Indie en is daar gesneuveld.

Een geheel ander onderwerp wordt in het volgende artikel belicht: de schuilkerk in Berkel en Rodenrijs. Na de Hervorming is het belijden van het katholieke geloof officieel verboden, maar werd oogluikend toegestaan. Vooral in Berkel bleven vele inwoners Katholiek en men kwam samen in een particulier huis om de mis bij te wonen. Later bouwde men een kerk die er niet als zodanig uit mocht zien, een schuilkerk. Een onderzoek naar de locatie van de schuilkerk leverde verrassende gegevens op.

Ook dit keer hebben we weer een gesprek met een echte Berkelnaar: Hans van der Burg. In zijn boerderij wordt sinds 1998 op traditionele wijze kaas gemaakt en de liefhebber weet hem te vinden aan de Noordeindseweg.

hans vd burg