Nog geen pensioen voor mevrouw Dijkxhoorn

Mevrouw Dijkxhoorn denkt er nog niet over om op haar lauweren te rusten ook al bereikt zij dit jaar de leeftijd van achtenzeventig jaar. Zij  is geboren  op 24 mei 1933 in Terbregge aan de Rotte. Haar moeder was M. Mulder en haar vader A. Verheul. Daarnaast heeft zij nog vier zussen. Haar hele leven heeft zij aan de Rotte gewoond, want ook toen zij in 1959 trouwde is zij daar op dezelfde plek blijven wonen. Op deze plek heeft zij ook een modevakschool.

 

Naailessen aan drie generaties

Mevrouw Dijkxhoorn heeft  meer dan vijftig jaar in Berkel en Rodenrijs aan generaties vrouwen het naaivak bijgebracht. Zij nam de modevakschool over van Gonnie Fillekes die in 1945 de school had opgericht. Na acht jaar stapte mevrouw Fillekes in het huwelijksbootje ter gelegenheid waarvan zij de school te koop aanbood.

drie vriendinnen

 Mevrouw Dijkxhoorn had net haar opleiding als docente naaldvakken en tekenen afgemaakt toen haar vader haar op een advertentie opmerkzaam maakte waarin de modevakshow ter overname werd aangeboden. Er waren voor de overname tien gegadigden. Nadat zij de nodige financiële middelen had gevonden kon zij de modevakschool overnemen. Zij woonde zelf in Terbregge en ging iedere dag op de fiets naar Berkel en Rodenrijs.

Oktober dit jaar is het achtenvijftig jaar geleden dat zij de modevakschool Accuratesse heeft overgenomen die was gesitueerd de oude Hervormde School met als hoofd de heer Lindeboom die een lokaal had boven de paskamer. Verder waren de klaslokalen niet meer bezet omdat de school verhuisd was. Dat zorgde ervoor dat er veel werd ingebroken en toen heeft zij een bordje opgehangen dat het gebouw niet leeg stond. Toen het pand werd afgebroken heeft zij veel medewerking gehad van kerk en schoolbestuur die voor haar een vervangende ruimte vonden in de kleuterschool. Toen dit gebouw weer zijn oorspronkelijke functie kreeg verhuisde de modevakschool naar gebouw Rehoboth. 

  lokaal bij de Hervormde School.

 

Opleiding

De meisjes en vrouwen die zich bij haar hebben aangemeld werden opgeleid voor  costumiere/coupeuse. en mevrouw Dijkxhoorn had de bevoegdheid hun examens af te nemen. De opleiding duurt drie jaar. Aan het einde van het eerste jaar, het basisjaar, moet de cursist in staat zijn tijdens twee examendagen een blouse te maken. Eerst het patroon tekenen, daarna knippen en naaien. De leerlingen van mevrouw Dijkxhoorn leerden ook patroon tekenen en hoewel dat niet verplicht is vond zij dat toch belangrijk. Tijdens het tweede en derde jaar komen de jurken en pakjes aan de orde. Als de leerlinge aan het einde van het derde jaar geslaagd was  mochten zij zichzelf coupeuse noemen.

Naast de leerlingen die opgeleid worden voor coupeuse komen er  ook dames die niet de hele opleiding  maar wel de lessen volgen omdat zij graag goed gekleed willen gaan en daarvoor niet teveel geld willen uitgeven.

Heel wat dames uit Berkel en Rodenrijs hebben van haar les gehad in het maken van allerlei soorten kleding. Vooral in het begin van de opleiding werd er meest nuttige kleding gemaakt en leerde men nog kleding te verstellen. Maar dat veranderde in de loop van tijd toen de mensen het financieel wat beter kregen en modebewuster werden en meerdere kledingstijlen in omloop kwamen.

 

 

 Modeshows

 Hoogtepunten in de carriere van mevrouw Dijkxhoorn waren de modeshow die ter gelegenheid van haar jubilea gegeven werden en die bomvolle zalen trok. De leerlingen, met zowel moeders als kinderen, showden dan hun eigen gemaakte creaties aan het publiek. Om de modeshow compleet te maken werd er door een hoedenzaak en schoenenzaak gezorgd voor de bijpassende kleding. Met stoffenmagazijn "Kuypers Modestoffen" heeft zij meer dan veertig jaar een uitstekende samenwerking gehad en kon zij voor de modeshows daar altijd terecht voor mooie lappen stof ter gelegenheid van een verloting. Aan het slot van de show werd er een echte bruid ten tonele gevoerd met een bruidsjurk van eigen makelij en liep ook de moeder van de bruid mee in een eigen creatie. Zij heeft veel leerlingen geholpen hun eigen bruidsjurk te maken en dat was heel veel werk. Zij kwam op de dag van het huwelijk zelf naar de leerling om haar te helpen met aankleden en te kijken of alles er perfect uitzag.

mevrouw Dijkxhoorn         modeshow

Toen zij haar dertig jarig jubileum vierde met een modeshow werd zij dan ook in het zonnetje gezet en kwam een echt fanfarekorps haar een aubade geven wat voor haar een hele verrassing was.

Voor haar veertigjarig jubileum kwam mevrouw Hofland namens het gemeentebestuur de lerares in het zonnetje te zetten en zei: "40 jaar Modevakschool " Accuratesse" Een begrip bij veel inwoners in onze gemeente". Zij prees haar omdat zij zich onbaatzuchtig heeft ingezet voor leerlingen met verschillende achtergronden en ieder kind individueel het naaivak heeft bijgebracht.

Mevrouw Hofland memoreerde ook het grote aantal leerlingen dat mevrouw Dijkxhoorn in haar klas heeft gehad. "Zeker 3 generaties hebben bij u de eerste steekjes leren naaien en gezwoegd op het patroon van hun nauwe- of plooirok om van het eerste knoopsgat maar niet te spreken. Tientallen leerlingen per jaar, 40 jaar lang, rekent u maar uit".

Ook tijdens dit jubileum werd er een modeshow gegeven en werd haar een fotoalbum cadeau gedaan om de vele mooie plaatsjes van de modeshow nog lang te kunnen bewaren en er van te genieten. Deze modeshows hadden geen winstoogmerk en werden alleen  ten tonele gevoerd om de werken van de leerlingen aan het publiek te tonen.

Vijftig jaar in het vak

Eveneens een  grote happening werd het vijftigjarig jubileum met een reunie van alle oud-leerlingen. In een  advertentie die geplaatst werd  om de oud-leerlingen op te roepen aan de reunie mee te werken stond te  lezen:

 'En 't is van ons toch een groot verlangen

te zien: wat  er na al die jaren is blijven hangen?

Maak eens wat voor uzelf of voor een kind of zo;

dan houden we 's morgens een modeshow!'

Het was voor mevrouw Dijkxhoorn een complete verrassing toen zij  voor de start van de modeshow van Modevakschool Accuratesse naar voren werd geroepen om de Erasmus speld uitgereikt te krijgen uit handen van de voorzitter van de deelgemeente Hilligersberg-Schiebroek Monique van Winsen en de burgemeester van Berkel en Rodenrijs mevrouw de Goeij.  Zij kreeg deze speld omdat zij vijftig jaar naailessen verzorgt in zowel Berkel en Rodenrijs en Rotterdam en gymlessen in Hilgersberg. Deze speld wordt uitgereikt aan mensen die iets voor de maatschappij hebben betekend. Eigenlijk was het de bedoeling dat zij net als haar man in aanmerking zou komen voor een lintje als ridder in de orde van Oranje Nassau, maar door een of andere fout is die aanvraag op het gemeentehuis blijven liggen. Maar ook met deze Erasmusspeld was zij heel tevreden en is een kroon op haar werk.

Maar ook de leerlingen lieten zich niet onbetuigd en hebben haar een sierspeld, een strijktafel en vijftig rode rozen geschonken. en zij vertelden "Ze heeft het verdiend; ze staat altijd voor iedereen klaar en we willen haar nog lang niet missen. Want de lessen zijn niet alleen leerzaam, ze zijn ook altijd erg gezellig."

 Een werkzaam leven

Toen mevrouw Dijkxhoorn begon met haar modevakschool 'Accuratesse 'was zij  een moderne werkende vrouw. Zij kreeg èèn dochter en ook toen is zij altijd blijven werken. Zij heeft daarover wel nare opmerkingen gekregen en werd daar lelijk op aangekeken. Maar net als in de huidige tijd heeft haar moeder gefungeerd als oppasoma. Haar moeder woonde naast haar en haar dochter bleef daar goed verzorgd achter. Om toch zoveel mogelijk thuis te zijn heeft zij vele kilometers gereden om tussen de middag thuis te zijn en met haar moeder en dochter te lunchen zodat zij niet de gezelligheid van haar moeder hoefde te missen.

 Mevrouw Dijkxhoor wordt op 24 mei achtenzeventig jaar maar zij denkt er nog niet over om met pensioen te gaan. Zij heeft haar hele leven lang hard gewerkt .

"Toen ik  naar school ging moest ik  voor of na schooltijd meehelpen in de tuin van mijn vader. Daarom ben ik zeker nog gewend om heel vroeg  op te staan"

In de loop van haar carriere heeft zij duizenden meters stof in de meest uiteenlopende creaties zien veranderen. Ook haar eigen kleding maakt zij zelf in de verloren uurtjes en dat zijn er niet zoveel. Naast de lesuren geeft zij op vrijdagmiddag gymles aan de leden van  gymnastiekvereniging `Kragt en Vlugheid´ aan leerlingen in de leeftijd van drie tot zestien jaar  en op zaterdag wordt zij vaak gevraagd om bij wedstrijden te jureren.