Polderpad van Rotte tot Schie

De Noordas is een gemeentelijk project van Lansingerland en Rotterdam waar zich het polderpad doorheen slingert.
Het loopt van de Rotte tot de Schie langs tal van interessante gebieden met historie en verhalen. De belevenisverbinding Noordas ofwel het polderpad is een fiets- en wandelroute die een groene verbinding maakt in stedelijk gebied. Het pad loopt door vier polders en twee waterschappen.

 

Bron: Heraut on Line, door Trees Borkus-Henskens.

Met de historische ondergrond als basis wordt samen met bewoners, gebruikers en lezing vlinderstrikbedrijven gewerkt aan markering van de route én inbedding in dit dynamisch gebied. Als kader voor dit interactieve project heeft DaF-architecten een viertal routes geschetst: ‘Polderen over het programma’, ‘Het markeren van de polders’, ‘De beleving van het landschap’ en ‘Verhalen uit de polder’. Deze vier routes zullen gezamenlijk leiden tot een subtiel omgevingsontwerp dat de beleving van het landschap viert.


Polders
Het polderpad slingert zich door de polder Schieveen, de Zuidpolder, de Schiebroekse en de Boterdorpse polder.
Het gaat bij Halte Rodenrijs de landscheiding over. Naar verwachting zal het deel door Schieveen en De Vlinderstrik (Schieveen en Zuidplas, deels Rodenrijs grondgebied) in 2015 gereed zijn. Vijf jaar later hoopt men het hele polderpad aangelegd te hebben.
“De Zuidpolder is een weidegebied en de Schieveense polder een droger gebied met grotere kavels en akkerbouw,” vertelde Catherine Visser van DaF-architecten tijdens een presentatie voor de leden van de Historische vereniging van Berkel en Rodenrijs.
“Die verschillen en daarmee de charme ervan proberen we bij de realisatie van het pad zo veel mogelijk in stand te houden tussen koeien in de wei, een oude melkschuur, een fietstunnel. Bovendien gaan we op zoek naar mensen met interessante verhalen over het gebied. Vanaf bijvoorbeeld de Wildersekade heeft men een prachtig zicht op de polder, leuk is het oude stationsgebouw, het zwarte pad en de Bovendijk; enkele interessante stukken polderpad in
Rodenrijs. Het pad zal accenten krijgen in de vorm van bankjes, hekken en daarbij tevens betonnen zerken met daarop in het kort een verhaal van het gebied. Ook gaan er struinpaden door het gebied heen.”


15 kilometer
Het totale polderpad tussen Rotte en Schie heeft een lengte van ongeveer 15 kilometer. Het loopt over de Hoeksekade,door het Hoekse Park, over de Grindweg, de Wildersekade, door Park de polder, de Vlinderstrik en polder Schieveen naar de Schie. Op de site www.vanrottetotschie.nl kan men de verdere ontwikkeling van het polderpad blijven volgen. “Ook vragen wij mensen die bekend zijn met het gebied en er iets over willen en kunnen vertellen (over heden en verleden en leuke anekdotes) contact met ons op te nemen om het polderpad zo goed mogelijk te kunnen inpassen in de eigen omgeving,” doet Catherine een oproep.
De komende tijd wordt in overleg met omwonenden, betrokkenen, initiatiefnemers en belangstellenden gewerkt aan een definitieve invulling van de route en het gebied.
Wie vragen heeft, kan contact opnemen met Monique Knoop van de Stadsregio Rotterdam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .