Inhoud Het Lint nr 1 2013-03-02

Oud Berkelnaren vertellen: Aad en Lenie van Mannekes
John Hofman

Het geslacht Van Mannekes woont al sinds mensenheugenis in Berkel en Rodenrijs. Na het droogmaken van de Westpolder  bouwde stamvader Abraham er zijn boerderij bouwen. Deze is in 1876 vervangen door de nog steeds bestaande monumentale boerderij.

Aad volgde zijn vader als boer op in 1970 en liet de stal verbouwen tot voer- en ligboxenstal. In 1948 was het bedrijf al overgagaan van hand- naar machinaal melken en daarmee was dit het derde boerenbedrijf in Nederland.

Hoewel zoon Paul in 1981 bij Aad kwam werken, wilde hij niet het bedrijf overnemen. Vandaar dat Aad en Lenie in 2001 zijn gestopt. Het land werd verkocht aan een projectontwikkelaar en na een geslaagd verjaardagsfeestje is het idee uitgewerkt om de boerderij om te bouwen tot partycentrum dat in 2004 is geopend.

Mannekes boerderij

Een brug te ver
Ron Tousain

Het bruggetje tussen de Ds Van Koetsveldstraat en de Berkelseweg aan de landscheiding is ouder dan u denkt. De oude route naar Bergschenhoek over de landscheiding liep hier via een brug, totdat deze in 1717 dor een dam werd vervangen. In 1774 is er opnieuw een brug gelegd omdat het water van de Droogmaking er onderdoor moest kunnen. Deze brug ligt er nu nog, al is er de laatste jaren wel het een en ander mee gebeurd. Is hij als monument nog behoudenswaardig en wat zijn de alternatieven? De beslissing is vanwege de kosten nog even uitgesteld.

Michiel Claesz hoort de doodstraf tegen zich eisen
Henk Groeneveld 

Dit verhaal speelt zich af in 1562, toen de landscheiding nog een zeer belangrijke functie als waterkering had. Er bestonden allerij keuren om dit dijklichaam tegen verval te beschermen. Dat dit serieus genomen moest worden ondervond de Bleiswijkse veehouder Michiel Claesz die zijn vee op de Berkelse dijk liet grazen.

Als straf werd zijn vee werd in beslag genomen, maar de gedupeerde Claes ging daarmee niet akkoord en ging verhaal halen bij de ambtenaar die hem aangegeven had. Het kwam tot een rechtzaak waarbij het Hoogheemraadschap de doodstraf tegen hem eiste.

Een foto met een verhaal
Henny Rijntjes-Brakenhof en Ron Tousain

Een foto van de Klapwijksebrug met een brugwachtershuisje leverde veel informatie op over de brug en de brugwachter. 

Hier ziet u de raadfoto van volgende keer. Kent u het gebouw en bent u er wel eens binnen geweest? Wat heeft men er voor u gedaan en hoe ging dat in zijn werk?

raadfoto

Laat het weten aan Henny Rijntjes-Brakenhoff, dan maakt zij er een mooi vehaal van.

010 51 150 88
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.